FACEBOOK

ul. Wandy 13,
53-320 Wrocław

STOŁÓWKA SZKOLNA PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 76 WE WROCŁAWIU

Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać,

jeśli wcześniej porządnie się nie najadał.

(Virginia Woolf -angielska pisarka i feministka, uważana za jedną z czołowych postaci literatury modernistycznej XX wieku.)

Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Rodziców posiłki oferowane przez szkolną kuchnię przygotowywane są w oparciu o wytyczne określone w  projekcie ustawy Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej. 

Przygotowywane obiady są dwudaniowe.

Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół, bez domieszek środków ulepszających smak (kucharek, maggi).

Dania główne to potrawy przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów (mięso, warzywa, owoce, ryby). Większość potraw przygotowana jest "na parze", w piecu konwekcyjno-parowym, duszone i gotowane, z małą zawartością cukru, soli i tłuszczów rafinowanych, ograniczanych w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży .
Ręcznie wykonywane są również potrawy mączne ( np.: naleśniki ).

Napoje podawane do obiadu: woda, kompoty z owoców, herbaty owocowe lub soki owocowo – warzywne świeżo tłoczone.  Często do obiadu na podwieczorek dodawany jest owoc, sok lub jogurt.

Prawidłowe, odpowiednio zbilansowane, a przede wszystkim racjonalne żywienie dzieci i młodzieży jest kluczowe dla ich właściwego i harmonijnego rozwoju. Dlatego też całość posiłku obiadowego jest ściśle dobierana pod względem zawartości wszystkich składników odżywczych i w odpowiedniej liczbie kalorycznej przeznaczonej dla poszczególnych grup wiekowych

Ze stołówki szkolnej mogą korzystać wszyscy uczniowie z klas I-VIII oraz pracownicy szkoły po uprzednim opłaceniu abonamentu obiadowego.

Działalność stołówki szkolnej:

Wydawanie posiłków odbywa się w godzinach 10:45 – 14:30.

W naszej drużynie działają następujące osoby odpowiedzialne za:

  • Planowanie posiłków, układanie jadłospisów, organizację zakupu towaru, rozliczenia  finansowe przychodów i rozchodów artykułów spożywczych, rozliczenia obrotu na koncie należności za posiłki.

          Elżbieta Poddaniec - intendent

  • Planowanie i kontrolowanie przebiegu pracy na kuchni, układanie jadłospisów, zarządzanie przyjętymi artykułami spożywczymi, nadzór nad przygotowywanymi potrawami, przygotowywanie i wydawanie posiłków.

          Alina Błudzin – szef kuchni

  • Niezbędną pomoc w przygotowywaniu posiłków zapewniają pozostali pracownicy, nazywani „prawą ręką kucharza”.

          Ewa Szczepaniak – pomoc kuchenna
          Ewa Zupańczyk – pomoc kuchenna
          Grażyna Wilanowska – pomoc kuchenna

Certyfikaty:

- „Szkoła /Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej” - Jesteśmy jedną z 1026 szkół, która za sprawne prowadzenie i rozwijanie działań promujących prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną (w ramach projektu „Zachowaj równowagę”) otrzymała certyfikat Szkoły / Przedszkola Przyjaznemu Żywieniu i Aktywności Fizycznej.

- Certyfikat dotyczący wprowadzenia i stosowania zasad systemu HACCP w zakresie produkcji i dystrybucji posiłków dla dzieci w ramach zbiorowego żywienia

 

PO - ZDRO – ogólnopolski program profilaktyki cukrzycy i chorób cywilizacyjnych.

- „Program dla szkół” – Uprzejmie informujemy, że od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach programu dzieci mogą bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
  • warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
  • soki: owocowe, warzywne, mieszane

Produkty mleczne objęte programem to:

  • mleko białe
  • jogurt naturalny
  • kefir naturalny
  • serek twarogowy

- „Szkoła w formie”- Program skierowany do uczniów i nauczycieli wszystkich typów szkół. Mobilizacja do prowadzenia zdrowego i aktywnego trybu życia, wolnego od uzależnień. Zajęcia dla uczniów, szkolenia dla nauczycieli, warsztaty, turnieje, zawody, olimpiady, k”

- „Smacznie, zdrowo, wartościowo” – Szkoła otrzymuje certyfikat, który poprzedzony jest kontrolą spełniania właściwych kryteriów dotyczących pracy stołówki

- ”Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”  - Program realizowany jest przez Fundację Grzegorza Łapanowskiego. Fundacja Szkoła na Widelcu  działa  od   ponad 5  lat na rzecz  poprawy  jakości  żywienia  dzieci w  szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne.  Jej  założycielem i  prezesem  jest  Grzegorz  Łapanowski.  Fundacja  tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych pokazujemy, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W programie biorą udział klasy I – III.