^Powrót na górę
  
  
  

OWOCE I WARZYWA

PROGRAM DLA SZKÓŁ

Szanowni Państwo

Uprzejmie informujemy, że od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach programu dzieci mogą bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki
  • warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
  • soki: owocowe, warzywne, mieszane.

Produkty mleczne objęte programem to:

  • mleko białe
  • jogurt naturalny
  • kefir naturalny
  • serek twarogowy

NOWY PROGRAM PROMUJĄCY ZDROWE ODŻYWIANIE SIĘ DZIECI

NOWY PROGRAM
PROMUJĄCY ZDROWE ODŻYWIANIE SIĘ DZIECI

„Program dla szkół”
2017/2018

Od 2 października 2017r. rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie się dzieci.  Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczone będzie 240 mln złotych.

    Programy "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole" zostały  zastąpione przez projekt pod nazwą "Pogram dla szkół".

Nowy projekt ma promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko. Projekt został opracowany na podstawie najlepszych doświadczeń zdobytych podczas realizacji poprzednich programów.  

     Nad realizacja programu będzie czuwał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który przejął to Adanie po likwidacji Agencji Rynku Rolnego.

     Zgodnie z założeniami "Programu dla szkół" dzieci będą otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne, będą brały także udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów m.in. na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych.

      W nowym programie porcje owocowo-warzywne będzie otrzymywało więcej dzieci niż dotychczas i z większą częstotliwością, gdyż zwiększona została grupa docelowa. Owoce i warzywa dostaną uczniowie klas I-V, a poprzednio program był prowadzony w pierwszych trzech klasach podstawówki. Natomiast mniej uczniów będzie piło mleko, gdyż program „mleko w szkole” obejmował uczniów z klas I-VI – poinformowało biuro prasowe KOWR.

         Na realizację programu w Unii Europejskiej przeznaczono 250 mln euro na cały nadchodzący rok szkolny, w tym: 100 mln euro na mleko i 150 mln euro na owoce i warzywa. Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków Unii Europejskiej w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko.

 

Opracowała: Izabela Latko-Bożek

na podstawie artykułów z Portalu Spożywczego

owoce i warzywa w szkole II sem. 2015/2016

Realizacja programu „Owoce i warzywa w szkole”

w II semestrze roku szkolnego 2015/2016

 

          W roku szkolnym 2015/2016  zgłosiliśmy 322 uczniów z klas I – III do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Program ten jest kontynuacją programu „Owoce w szkole”, który był  realizowany w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.

INFORMACJE O PROJEKCIE

          Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W roku szkolnym 2015/2016 w Polsce program skierowany jest do 1 617 856 dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2015/2016 wynosi ok. 20,5 mln EUR (87,8 mln PLN).

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2, 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.

INFORMACJA O ŁĄCZNEJ LICZBIE PORCJI

          W II semestrze roku szkolnego 2015/2016 dzieci otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa (21 porcji) 2 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni.

DZIAŁANIA EDUKACYJNE

           Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

 

Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN nauczyciele naszej szkoły wybrali  do realizacji:

  • Organizowanie konkursów i festynów tematycznych z zakresu zdrowego odżywiania;
  • Zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych;
  •  Organizowanie warsztatów kulinarnych z uwzględnieniem przekazywania wiedzy o zdrowym odżywianiu;
  • Wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców i warzyw;
  • Organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw;
  • Stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw, poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji lub wydawanie gazetek.

Nauczyciele kształtowali postawy  żywieniowe swoich uczniów przede wszystkim poprzez  działanie.  I tak – uczniowie: obserwowali rozwój fasoli  i rzeżuchy na klasowym parapecie, przygotowywali i spożywali wspólnie II śniadanie, robili sałatki owocowe i warzywne, koktajle, układali zdrowe jadłospisy, tworzyli piramidy żywieniowe, poznawali życie na wsi (w gospodarstwie agroturystycznym), zobaczyli jak wygląda ogród wiosną, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych,  tworzyli wierszyki, rymowanki i prace plastyczno-techniczne o owocach i warzywach. 

Na zajęciach edukacyjnych uczniowie dowiedzieli  się między innymi czym jest piramida żywieniowa, co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej, a których powinni jeść mniej, czego unikać, z których produktów można przygotować zdrowe śniadanie. Dzieci dowiedziały się, o czym należy pamiętać przed przygotowaniem posiłków i jedzeniem. Poznały także wartości odżywcze owoców i warzyw. Dowiedziały się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach. Dzieci  pracowały z konkretnymi okazami owoców i warzyw wykorzystując wszystkie swoje zmysły (miały okazję do dotykania ich, smakowania, wąchania, kosztowania).  Dowiedziały  się jak  uprawia się owoce i warzywa . Poznały tematyczne zabawy ruchowe,  a także inscenizowały wiersze i śpiewały piosenki  o owocach i warzywach.  

Nauczyciele  propagowali także wśród rodziców zasady zdrowego odżywiania i zachęcali ich, aby do śniadaniówek swoich dzieci wkładali „zdrowe słodycze” czyli owoce i warzywa. Rodzicom w czasie zebrań ofiarowano broszury pt. „Żywienie dzieci w wieku 6-9 lat”, przygotowane przez Urząd Miejski Wrocławia do programu „Uczeń w formie”.  Tematyce zdrowego odżywiania poświęcono także zajęcia w ramach Akademii Rodzica. W styczniu pani Marietta Nelkowska – terapeuta dzieci i młodzieży wraz z zaproszonymi gośćmi – lekarzami i dietetykami poprowadziła wykład na temat: „Owoce czy tabletki? Czy konieczna jest suplementacja?”. Zachęcano również rodziców/opiekunów do udziału w bezpłatnych warsztatach „Ty też możesz odżywiać się smacznie, zdrowo, wartościowo”, którego organizatorami byli Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych UMW oraz Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego.

TEMATYKA PROWADZONYCH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH

Klasy pierwsze

  •  „Sprawdźmy, czy można zdrowo się odżywiać”;
  • „Jak człowiek wykorzystuje owoce i warzywa?”;
  • „Dlaczego owoce są lepsze od słodyczy?”;
  • „Co na śniadanie?”;
  • „Co powinienem jeść, by być silnym i zdrowym?”;
  • „Sałatka owocowa – jem zdrowo i kolorowo”.

Uczniowie klas pierwszych byli na wielu wycieczkach, np. w gospodarstwie agroturystycznym w Marcinowie k/Trzebnicy, w Kryształowicach, w Kudowie – Czermnej,  w ogródku ekologicznym w Sielskiej Zagrodzie na Kiełczowie.

Klasy drugie

  • „Zdrowe odżywianie – rozwiń swój potencjał”;
  • „Zasady prawidłowego żywienia”;
  • „Wiosna na działce”;
  • „Wiosna  w polu”;
  • „Jem zdrowo i kolorowo”;
  • „Nowa piramida zdrowia”.

Uczniowie klas drugich wspólnie przygotowywali „kolorowe kanapki” na drugie śniadanie, uczestniczyli także w warsztatach kulinarnych.

Klasy trzecie

  • „Jak dbamy o zdrowie?”;
  • „Zdrowe odżywianie – co to znaczy?”
  • „Rola warzyw i owoców w diecie człowieka”;
  • „Zdrowe odżywianie”;
  • „Pochodzenie produktów rolnych”;
  • „Gdzie się kryją witaminy?”

Uczniowie klas trzecich uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, w czasie których poznawali „Dietę sportowca” i przygotowywali sobie napoje i koktajle izotoniczne na bazie owoców.

Na zajęciach wykorzystywano również materiały przygotowane przez ARR – konspekty zajęć i prezentacje multimedialne: „Alfabet zdrowia – mistrzowskie warzywa i owoce” oraz „Zasady zdrowego żywienia”.

 

OSIĄGNIĘCIA

       Nasza szkoła dołączyła do zaszczytnego grona placówek posiadających Certyfikat Zdrowego i Racjonalnego Żywienia, który uroczyście wręczyła pani Joanna Nyczak Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia podczas IV konferencji szkoleniowej programu „Szkoła w formie – żywienie ma znaczenie”. Uzyskaliśmy także Certyfikat „Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej” za sprawne prowadzenie i rozwijanie działań promujących prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną w ramach projektu „Zachowaj równowagę”.

 

                                                                                    Koordynator : Izabela Latko - Bożek

 

Owoce i warzywa w szkole 2015/2016

„OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”

2015/2016

 

W roku szkolnym 2015/2016  zgłosiliśmy 322 uczniów z klas I – III do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Program ten jest kontynuacją programu „Owoce w szkole”, który był  realizowany w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.

Program ten ma na celu zadomowienie się zdrowej żywności zarówno za szkolnymi murami, jak i w domach uczniów. Priorytetowym bowiem celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych poprzez wdrożenie do diety większej ilości owoców i warzyw. W ramach programu  odbywa się akcja edukacyjna, dotycząca propagowania zdrowego odżywiania.

„Owoce i warzywa w szkole” to program finansowany w 88 % ze środków pozyskanych z funduszu UE oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%). Całkowity kapitał programu w roku szkolnym 2014/2015 wynosi około 20,5 mln EUR tj. 87,8 mln PLN.  Z programu „Owoce i warzywa w szkole” w Polsce korzysta 1 617 856 dzieci  z klas I – III oraz dzieci realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego.

Wszystkie dzieci uczestniczące w programie 2 – 3 razy w tygodniu otrzymują świeże, dojrzałe, nadające się do bezpośredniego spożycia owoce i warzywa (jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę) oraz soki owocowe i warzywne. Według założeń programu, warzywa, owoce i soki nie powinny zawierać soli, tłuszczu i cukru i jakikolwiek substancji słodzących. „Owoce i warzywa w szkole”  to program, w którym przede wszystkim stawia się na jakość, dlatego produkty do szkół dostarczają najlepsi zatwierdzeni dostawcy.

Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

Koordynator: Izabela Latko - Bożek

 

OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

 OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

OWOCE

Sprawozdanie z realizacji programu
„Owoce i warzywa w szkole”
  w roku szkolnym 2014/2015
      
       W roku szkolnym 2014/2015 w programie „Owoce i warzywa w szkole” uczestniczą  dzieci uczęszczające do klas I – III oraz dzieci realizujące w szkole  obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, których rodzice wyrazili pisemną zgodę na udział w akcji.
       W I semestrze roku szkolnego 2014/2015 w ramach programu każde dziecko otrzymało świeże owoce (jabłka, gruszki, borówki amerykańskie) i świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe) oraz soki owocowe, warzywne i mieszane – łącznie 22 porcje.
    Obecność warzyw i owoców w diecie dzieci każdego dnia jest konieczna. Potrzebują one różnych składników pokarmowych, które dadzą im energię i chęć nie tylko do nauki, ale też do zabawy oraz sprawią, że będą pełne werwy i radości. Podając dzieciom warzywa i owoce każdego dnia, troszczymy się o ich zdrowie także w przyszłości. Ważnym aspektem edukacyjnym programu „Owoce i warzywa w szkole”  było więc także  wspólne jedzenie w klasie II śniadania oraz owoców i warzyw. Sprzyjało to  utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów.

    Aby skutecznie i trwale wpłynąć na nawyki żywieniowe dzieci,  udostępnianie owoców i warzyw odbywało  się  równolegle z licznymi działaniami edukacyjnymi -  wybranymi i prowadzonymi przez nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej i nauczycieli wychowania przedszkolnego. W ramach  zajęć dzieci poznawały zasady dotyczące zdrowego odżywiania, brały udział w przygotowywaniu kanapek, sałatek i surówek, a także  uczyły się o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw.
      W I semestrze roku szkolnego 2014/2015  przeprowadzono zajęcia edukacyjne o  tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem.
W oddziale przedszkolnym:
- „Jesień w sadzie”;
- „Jesień na działce” – charakterystyczne cechy warzyw i owoców;
- „Warzywne odbijanki” – zajęcia plastyczne;
W klasie I :  
-  „Jakie warzywa i owoce dojrzewają jesienią w Polsce?”;
- „Krajowe i egzotyczne owoce i warzywa”;
- „Pstrokate sałatki” – przygotowanie prostej sałatki owocowej;
Ponadto uczniowie klas pierwszych zostali objęci programem „Uczeń w formie” . Urząd  miasta we współpracy z Katedrą i Kliniką Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego Akademii  Medycznej im. Piastów Śląskich przygotował  poradnik żywieniowy dla rodziców dzieci z nadwagą i materiały na temat zdrowej diety (talerz zdrowia), które rodzice i dzieci otrzymały w szkole.
W klasie II :
- „Jesienne smakołyki” – rodzaje przetworów z owoców i warzyw, sposoby przechowywania;
-  „Dary sadów i ogrodów” – części jadalne warzyw i owoców;
- „Wiem, co jem” – warzywa i owoce źródłem witamin;
W klasie III:
 -  „W zdrowym ciele zdrowy duch” – znaczenie prawidłowego odżywiania się w życiu człowieka;
-  „Jedz owoce i warzywa” – przygotowanie sałatki owocowej lub surówki warzywnej;
- „ Znamy zasady racjonalnego odżywiania” – piramida zdrowia;
- „Poszerzenie wiedzy uczniów na temat uprawy i wykorzystania w żywieniu owoców i warzyw”; 
Ponadto realizowano działania towarzyszące takie jak: 
*  Wystawka owoców i warzyw przyniesionych przez uczniów;
* Zabawy edukacyjne, gry i zagadki;
* Gazetki tematyczne oraz wystawki prac dzieci;
* Plakaty związane ze zdrowym odżywianiem;
* Hasła zachęcające do spożywania warzyw i owoców;
Dzieci bardzo chętnie spożywały otrzymywane w szkole warzywa i owoce   oraz aktywnie brały udział w organizowanych zajęciach. Akcja „Owoce i warzywa w szkole” będzie kontynuowana w II semestrze.

Koordynator: Izabela Latko - Bożek

 

Owoce i warzywa w szkole II sem 2014/2015

Realizacja programu „Owoce i warzywa w szkole” w SP 76

w II semestrze roku szkolnego 2014/2015

W naszej szkole w programie „Owoce i warzywa w szkole” uczestniczą  dzieci uczęszczające do klas I – III oraz dzieci realizujące w szkole  obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, których rodzice wyrazili pisemną zgodę na udział w akcji.

 W II semestrze roku szkolnego 2014/2015 w ramach programu każde dziecko otrzymało 2 – 3 razy w tygodniu świeże owoce (jabłka, gruszki, borówki amerykańskie, truskawki) i świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe) oraz soki owocowe, warzywne i mieszane – łącznie 21 porcji w okresie wybranych 10 tygodni. Jednorazowo każde dziecko otrzymało jeden produkt owocowy i jeden warzywny.

 Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN nauczyciele naszej szkoły wybrali  do realizacji:

  • Organizowanie konkursów i festynów tematycznych z zakresu zdrowego odżywiania;
  •  Zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych;
  • Wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców i warzyw;
  • Organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw;
  • Stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw, poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji lub wydawanie gazetek.

Nauczyciele kształtowali postawy  żywieniowe swoich uczniów przede wszystkim poprzez  działanie.  I tak – uczniowie: hodowali rzeżuchę i szczypiorek w skrzynkach na parapetach w klasie, przygotowywali i spożywali wspólnie II śniadanie,  układali zdrowe jadłospisy, poznawali życie na wsi (w gospodarstwie agroturystycznym), zobaczyli jak wygląda ogród wiosną.  

Na zajęciach edukacyjnych uczniowie dowiedzieli  się między innymi czym jest piramida żywieniowa, co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej, a których powinni jeść mniej, czego unikać, z których produktów można przygotować zdrowe śniadanie. Dzieci dowiedziały się, o czym należy pamiętać przed przygotowaniem posiłków i jedzeniem. Poznały także wartości odżywcze owoców i warzyw. Dowiedziały się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach. Najmłodsze dzieci  - z oddziału przedszkolnego i klas pierwszych pracowały z konkretnymi okazami owoców i warzyw wykorzystując wszystkie swoje zmysły (miały okazję do dotykania ich, smakowania, wąchania, kosztowania).   Poznały tematyczne zabawy ruchowe -  „Sałatka owocowa”,  śpiewały piosenki  o owocach i warzywach.      

Tematyka zajęć prowadzonych w naszej szkole w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” obejmowała:

  • wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych, w tym spożywania owoców i warzyw;
  • promowanie zdrowego stylu życia, w tym aktywności fizycznej i diety;
  • przedstawianie roli witamin w naszym życiu;
  • omawianie skutków złego odżywiania;
  • estetykę i higienę spożycia owoców i warzyw.

Koordynator Izabela Latko - Bożek

Copyright © 2017. Szkoła Podstawowa nr 76 z Oddziałami Sportowymi we Wrocławiu Rights Reserved.

Wszelkie zdjęcia zamieszczone na stronie są własnością Szkoły Podstawowej nr 76 we Wrocławiu. Ich kopiowanie i wykorzystanie bez zgody dyrekcji szkoły oraz rodziców dzieci znajdujących się na fotografiach jest zabronione!