FACEBOOK

ul. Wandy 13,
53-320 Wrocław

Realizacja programu „Owoce i warzywa w szkole”

w II semestrze roku szkolnego 2015/2016

 

          W roku szkolnym 2015/2016  zgłosiliśmy 322 uczniów z klas I – III do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Program ten jest kontynuacją programu „Owoce w szkole”, który był  realizowany w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.

INFORMACJE O PROJEKCIE

          Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W roku szkolnym 2015/2016 w Polsce program skierowany jest do 1 617 856 dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.

Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2015/2016 wynosi ok. 20,5 mln EUR (87,8 mln PLN).

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2, 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.

INFORMACJA O ŁĄCZNEJ LICZBIE PORCJI

          W II semestrze roku szkolnego 2015/2016 dzieci otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa (21 porcji) 2 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni.

DZIAŁANIA EDUKACYJNE

           Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

 

Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN nauczyciele naszej szkoły wybrali  do realizacji:

  • Organizowanie konkursów i festynów tematycznych z zakresu zdrowego odżywiania;
  • Zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych;
  •  Organizowanie warsztatów kulinarnych z uwzględnieniem przekazywania wiedzy o zdrowym odżywianiu;
  • Wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców i warzyw;
  • Organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw;
  • Stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw, poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji lub wydawanie gazetek.

Nauczyciele kształtowali postawy  żywieniowe swoich uczniów przede wszystkim poprzez  działanie.  I tak – uczniowie: obserwowali rozwój fasoli  i rzeżuchy na klasowym parapecie, przygotowywali i spożywali wspólnie II śniadanie, robili sałatki owocowe i warzywne, koktajle, układali zdrowe jadłospisy, tworzyli piramidy żywieniowe, poznawali życie na wsi (w gospodarstwie agroturystycznym), zobaczyli jak wygląda ogród wiosną, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych,  tworzyli wierszyki, rymowanki i prace plastyczno-techniczne o owocach i warzywach. 

Na zajęciach edukacyjnych uczniowie dowiedzieli  się między innymi czym jest piramida żywieniowa, co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej, a których powinni jeść mniej, czego unikać, z których produktów można przygotować zdrowe śniadanie. Dzieci dowiedziały się, o czym należy pamiętać przed przygotowaniem posiłków i jedzeniem. Poznały także wartości odżywcze owoców i warzyw. Dowiedziały się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach. Dzieci  pracowały z konkretnymi okazami owoców i warzyw wykorzystując wszystkie swoje zmysły (miały okazję do dotykania ich, smakowania, wąchania, kosztowania).  Dowiedziały  się jak  uprawia się owoce i warzywa . Poznały tematyczne zabawy ruchowe,  a także inscenizowały wiersze i śpiewały piosenki  o owocach i warzywach.  

Nauczyciele  propagowali także wśród rodziców zasady zdrowego odżywiania i zachęcali ich, aby do śniadaniówek swoich dzieci wkładali „zdrowe słodycze” czyli owoce i warzywa. Rodzicom w czasie zebrań ofiarowano broszury pt. „Żywienie dzieci w wieku 6-9 lat”, przygotowane przez Urząd Miejski Wrocławia do programu „Uczeń w formie”.  Tematyce zdrowego odżywiania poświęcono także zajęcia w ramach Akademii Rodzica. W styczniu pani Marietta Nelkowska – terapeuta dzieci i młodzieży wraz z zaproszonymi gośćmi – lekarzami i dietetykami poprowadziła wykład na temat: „Owoce czy tabletki? Czy konieczna jest suplementacja?”. Zachęcano również rodziców/opiekunów do udziału w bezpłatnych warsztatach „Ty też możesz odżywiać się smacznie, zdrowo, wartościowo”, którego organizatorami byli Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych UMW oraz Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego.

TEMATYKA PROWADZONYCH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH

Klasy pierwsze

  •  „Sprawdźmy, czy można zdrowo się odżywiać”;
  • „Jak człowiek wykorzystuje owoce i warzywa?”;
  • „Dlaczego owoce są lepsze od słodyczy?”;
  • „Co na śniadanie?”;
  • „Co powinienem jeść, by być silnym i zdrowym?”;
  • „Sałatka owocowa – jem zdrowo i kolorowo”.

Uczniowie klas pierwszych byli na wielu wycieczkach, np. w gospodarstwie agroturystycznym w Marcinowie k/Trzebnicy, w Kryształowicach, w Kudowie – Czermnej,  w ogródku ekologicznym w Sielskiej Zagrodzie na Kiełczowie.

Klasy drugie

  • „Zdrowe odżywianie – rozwiń swój potencjał”;
  • „Zasady prawidłowego żywienia”;
  • „Wiosna na działce”;
  • „Wiosna  w polu”;
  • „Jem zdrowo i kolorowo”;
  • „Nowa piramida zdrowia”.

Uczniowie klas drugich wspólnie przygotowywali „kolorowe kanapki” na drugie śniadanie, uczestniczyli także w warsztatach kulinarnych.

Klasy trzecie

  • „Jak dbamy o zdrowie?”;
  • „Zdrowe odżywianie – co to znaczy?”
  • „Rola warzyw i owoców w diecie człowieka”;
  • „Zdrowe odżywianie”;
  • „Pochodzenie produktów rolnych”;
  • „Gdzie się kryją witaminy?”

Uczniowie klas trzecich uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, w czasie których poznawali „Dietę sportowca” i przygotowywali sobie napoje i koktajle izotoniczne na bazie owoców.

Na zajęciach wykorzystywano również materiały przygotowane przez ARR – konspekty zajęć i prezentacje multimedialne: „Alfabet zdrowia – mistrzowskie warzywa i owoce” oraz „Zasady zdrowego żywienia”.

 

OSIĄGNIĘCIA

       Nasza szkoła dołączyła do zaszczytnego grona placówek posiadających Certyfikat Zdrowego i Racjonalnego Żywienia, który uroczyście wręczyła pani Joanna Nyczak Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia podczas IV konferencji szkoleniowej programu „Szkoła w formie – żywienie ma znaczenie”. Uzyskaliśmy także Certyfikat „Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej” za sprawne prowadzenie i rozwijanie działań promujących prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną w ramach projektu „Zachowaj równowagę”.

 

                                                                                    Koordynator : Izabela Latko - Bożek