E-DZIENNIK

ul. Wandy 13,
53-320 Wrocław

E-DZIENNIK

WROCŁAWSKIE KRASNALE

D. K. MAŁEGO PROGRAMISTY

KONTAKT

ZEBRANIA

Zebrania z rodzicami I - III, 13 marca 2018r. Zebrania z rodzicami IV - VII, 14 marca 2018r. Zebrania rozpoczynają się o godzinie 17:00

 OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

OWOCE

Sprawozdanie z realizacji programu
„Owoce i warzywa w szkole”
  w roku szkolnym 2014/2015
      
       W roku szkolnym 2014/2015 w programie „Owoce i warzywa w szkole” uczestniczą  dzieci uczęszczające do klas I – III oraz dzieci realizujące w szkole  obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, których rodzice wyrazili pisemną zgodę na udział w akcji.
       W I semestrze roku szkolnego 2014/2015 w ramach programu każde dziecko otrzymało świeże owoce (jabłka, gruszki, borówki amerykańskie) i świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe) oraz soki owocowe, warzywne i mieszane – łącznie 22 porcje.
    Obecność warzyw i owoców w diecie dzieci każdego dnia jest konieczna. Potrzebują one różnych składników pokarmowych, które dadzą im energię i chęć nie tylko do nauki, ale też do zabawy oraz sprawią, że będą pełne werwy i radości. Podając dzieciom warzywa i owoce każdego dnia, troszczymy się o ich zdrowie także w przyszłości. Ważnym aspektem edukacyjnym programu „Owoce i warzywa w szkole”  było więc także  wspólne jedzenie w klasie II śniadania oraz owoców i warzyw. Sprzyjało to  utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów.

    Aby skutecznie i trwale wpłynąć na nawyki żywieniowe dzieci,  udostępnianie owoców i warzyw odbywało  się  równolegle z licznymi działaniami edukacyjnymi -  wybranymi i prowadzonymi przez nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej i nauczycieli wychowania przedszkolnego. W ramach  zajęć dzieci poznawały zasady dotyczące zdrowego odżywiania, brały udział w przygotowywaniu kanapek, sałatek i surówek, a także  uczyły się o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw.
      W I semestrze roku szkolnego 2014/2015  przeprowadzono zajęcia edukacyjne o  tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem.
W oddziale przedszkolnym:
- „Jesień w sadzie”;
- „Jesień na działce” – charakterystyczne cechy warzyw i owoców;
- „Warzywne odbijanki” – zajęcia plastyczne;
W klasie I :  
-  „Jakie warzywa i owoce dojrzewają jesienią w Polsce?”;
- „Krajowe i egzotyczne owoce i warzywa”;
- „Pstrokate sałatki” – przygotowanie prostej sałatki owocowej;
Ponadto uczniowie klas pierwszych zostali objęci programem „Uczeń w formie” . Urząd  miasta we współpracy z Katedrą i Kliniką Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego Akademii  Medycznej im. Piastów Śląskich przygotował  poradnik żywieniowy dla rodziców dzieci z nadwagą i materiały na temat zdrowej diety (talerz zdrowia), które rodzice i dzieci otrzymały w szkole.
W klasie II :
- „Jesienne smakołyki” – rodzaje przetworów z owoców i warzyw, sposoby przechowywania;
-  „Dary sadów i ogrodów” – części jadalne warzyw i owoców;
- „Wiem, co jem” – warzywa i owoce źródłem witamin;
W klasie III:
 -  „W zdrowym ciele zdrowy duch” – znaczenie prawidłowego odżywiania się w życiu człowieka;
-  „Jedz owoce i warzywa” – przygotowanie sałatki owocowej lub surówki warzywnej;
- „ Znamy zasady racjonalnego odżywiania” – piramida zdrowia;
- „Poszerzenie wiedzy uczniów na temat uprawy i wykorzystania w żywieniu owoców i warzyw”; 
Ponadto realizowano działania towarzyszące takie jak: 
*  Wystawka owoców i warzyw przyniesionych przez uczniów;
* Zabawy edukacyjne, gry i zagadki;
* Gazetki tematyczne oraz wystawki prac dzieci;
* Plakaty związane ze zdrowym odżywianiem;
* Hasła zachęcające do spożywania warzyw i owoców;
Dzieci bardzo chętnie spożywały otrzymywane w szkole warzywa i owoce   oraz aktywnie brały udział w organizowanych zajęciach. Akcja „Owoce i warzywa w szkole” będzie kontynuowana w II semestrze.

Koordynator: Izabela Latko - Bożek