FACEBOOK

ul. Wandy 13,
53-320 Wrocław

E-DZIENNIK

REKRUTACJA

PÓŁKOLONIE LETNIE

KONTAKT

REKRUTACJA

Informujemy, że prowadzona jest rekrutacja na rok szkolny 2018/2018. Do klasy I. Do klasy IV o profilu matematyczno-informatycznym, pływanie oraz piłka nożna . Do klasy VII uniwersyteckiej o profilu matematyczno-informatycznym.

Realizacja programu „Owoce i warzywa w szkole” w SP 76

w II semestrze roku szkolnego 2014/2015

W naszej szkole w programie „Owoce i warzywa w szkole” uczestniczą  dzieci uczęszczające do klas I – III oraz dzieci realizujące w szkole  obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, których rodzice wyrazili pisemną zgodę na udział w akcji.

 W II semestrze roku szkolnego 2014/2015 w ramach programu każde dziecko otrzymało 2 – 3 razy w tygodniu świeże owoce (jabłka, gruszki, borówki amerykańskie, truskawki) i świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe) oraz soki owocowe, warzywne i mieszane – łącznie 21 porcji w okresie wybranych 10 tygodni. Jednorazowo każde dziecko otrzymało jeden produkt owocowy i jeden warzywny.

 Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN nauczyciele naszej szkoły wybrali  do realizacji:

  • Organizowanie konkursów i festynów tematycznych z zakresu zdrowego odżywiania;
  •  Zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych;
  • Wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców i warzyw;
  • Organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw;
  • Stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw, poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji lub wydawanie gazetek.

Nauczyciele kształtowali postawy  żywieniowe swoich uczniów przede wszystkim poprzez  działanie.  I tak – uczniowie: hodowali rzeżuchę i szczypiorek w skrzynkach na parapetach w klasie, przygotowywali i spożywali wspólnie II śniadanie,  układali zdrowe jadłospisy, poznawali życie na wsi (w gospodarstwie agroturystycznym), zobaczyli jak wygląda ogród wiosną.  

Na zajęciach edukacyjnych uczniowie dowiedzieli  się między innymi czym jest piramida żywieniowa, co oznaczają poszczególne jej poziomy, których produktów mogą jeść więcej, a których powinni jeść mniej, czego unikać, z których produktów można przygotować zdrowe śniadanie. Dzieci dowiedziały się, o czym należy pamiętać przed przygotowaniem posiłków i jedzeniem. Poznały także wartości odżywcze owoców i warzyw. Dowiedziały się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu mają energię do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na lekcjach. Najmłodsze dzieci  - z oddziału przedszkolnego i klas pierwszych pracowały z konkretnymi okazami owoców i warzyw wykorzystując wszystkie swoje zmysły (miały okazję do dotykania ich, smakowania, wąchania, kosztowania).   Poznały tematyczne zabawy ruchowe -  „Sałatka owocowa”,  śpiewały piosenki  o owocach i warzywach.      

Tematyka zajęć prowadzonych w naszej szkole w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” obejmowała:

  • wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych, w tym spożywania owoców i warzyw;
  • promowanie zdrowego stylu życia, w tym aktywności fizycznej i diety;
  • przedstawianie roli witamin w naszym życiu;
  • omawianie skutków złego odżywiania;
  • estetykę i higienę spożycia owoców i warzyw.

Koordynator Izabela Latko - Bożek