E-DZIENNIK

ul. Wandy 13,
53-320 Wrocław

E-DZIENNIK

WROCŁAWSKIE KRASNALE

D. K. MAŁEGO PROGRAMISTY

KONTAKT

ZEBRANIA

Zebrania z rodzicami I - III, 13 marca 2018r. Zebrania z rodzicami IV - VII, 14 marca 2018r. Zebrania rozpoczynają się o godzinie 17:00

„OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”

2015/2016

 

W roku szkolnym 2015/2016  zgłosiliśmy 322 uczniów z klas I – III do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Program ten jest kontynuacją programu „Owoce w szkole”, który był  realizowany w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.

Program ten ma na celu zadomowienie się zdrowej żywności zarówno za szkolnymi murami, jak i w domach uczniów. Priorytetowym bowiem celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych poprzez wdrożenie do diety większej ilości owoców i warzyw. W ramach programu  odbywa się akcja edukacyjna, dotycząca propagowania zdrowego odżywiania.

„Owoce i warzywa w szkole” to program finansowany w 88 % ze środków pozyskanych z funduszu UE oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%). Całkowity kapitał programu w roku szkolnym 2014/2015 wynosi około 20,5 mln EUR tj. 87,8 mln PLN.  Z programu „Owoce i warzywa w szkole” w Polsce korzysta 1 617 856 dzieci  z klas I – III oraz dzieci realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego.

Wszystkie dzieci uczestniczące w programie 2 – 3 razy w tygodniu otrzymują świeże, dojrzałe, nadające się do bezpośredniego spożycia owoce i warzywa (jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę) oraz soki owocowe i warzywne. Według założeń programu, warzywa, owoce i soki nie powinny zawierać soli, tłuszczu i cukru i jakikolwiek substancji słodzących. „Owoce i warzywa w szkole”  to program, w którym przede wszystkim stawia się na jakość, dlatego produkty do szkół dostarczają najlepsi zatwierdzeni dostawcy.

Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

Koordynator: Izabela Latko - Bożek